Bahan No.1 :
3 mangkuk beras
Bahan No.2 :
1 batang serai (diketuk)
2 helai daun pandan
3 1/2 mangkuk air
Bahan No.3 :
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
4cm halia (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
2 sudu besar rempah beriani
Rempah penumis: kayu manis,
cengkih, bunga lawang
Bahan No.4 :
2 sudu besar air mawar
3 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
Garam secukup rasa
1 biji limau nipis
Cara-caranya :
1. Rebus Bahan No.2
di dalam periuk nasi.
2. Panaskan minyak sapi dan
marjerin. Kemudian tumis kesemua Bahan No.3 sehingga kekuningan.
3. Masukkn rempah beriani
dan beras. Gaul beras sehingga berkilat dan kemudian matikan api.
4. Masukkan kesemua Bahan
No.4 ke dalam air rebusan Bahan No.2 tadi.
5. Setelah air mendidih
semula, masukkan beras dan kacau sehingga rata.
6. Akhir sekali masukkan air
limau nipis, kacau dan tutup periuk.
7. Tutup periuk rapat-rapat, jangan dikacau sehingga air di dalam periuk
kering. Apabila air beras kering, kacau perlahan-lahan. Tutup periuk dan
perlahankan api. Jika menggunakan periuk elektrik, biarkan nasi betul-betul
masak dan siap untuk dihidang.